La farmàcia un paper clau en la diabetis
La diabetis és una malaltia crònica que deteriora els vasos sanguinis i els nervis, i pot ocasionar diverses complicacions com l’aparició d’edemes a les cames i zones mal
vascularitzades que poden dificultar la curació de ferides als peus o la pèrdua de sensibilitat.
Els farmacèutics podem dir que som els professionals sanitaris més propers a la població, per la qual cosa podem ser de vital importància en la detecció precoç de malalties com la diabetis. Aquesta patologia afecta el 14% de la població, però com que és una malaltia silenciosa i exigeix un abordatge multidisciplinari, un terç dels que la pateixen no ho saben.
Una de les missions que tenim des de la farmàcia és sensibilitzar la població divulgant informació de les malalties i de les bones pràctiques que contribueixin a la bona salut.
Per ajudar als pacients des de la farmàcia cal explicar que:
La diabetis és una malaltia crònica caracteritzada per tenir nivells de sucre (glucosa) elevats a la sang, a causa del mal funcionament del pàncrees.
A més la hiperglucèmia a la sang és perjudicial per al cor, el ronyó i les artèries, per això és més probable que els diabètics tinguin problemes renals, infarts, pèrdua de visió o amputacions de membres inferiors.
I per si no ho saben, hi ha diferents tipus de diabetis:
1. Diabetis de tipus 1: apareix de manera sobtada sobretot en nens i adolescents. No es pot evitar i la seva causa és desconeguda.
2. Diabetis de tipus 2: acostuma a sorgir a l’edat adulta, augmenta amb l’edat i té com a causa principal l’obesitat. Normalment, no és deguda a una incapacitat de produir insulina, sinó a la resistència del cos a aquesta hormona.
3. Diabetis de tipus LADA. Es dóna en pacients adults que sembla que pateixin diabetis de tipus 2 d’aparició tardana, però a la vegada presenten destrucció immunològica de cèl·lules pancreàtiques com la de tipus 1.
4. Diabetis gestacional: pot aparèixer durant l’embaràs i malgrat que, en general, desapareix, les dones afectades tenen més possibilitats de patir diabetis de tipus 2.
I encara que és una malaltia que pot tardar a presentar símptomes, des de la farmàcia informem sobre quins són els símptomes característics d’aquesta malaltia perquè els pacients els puguin identificar:
· Mal alè.
· Visió borrosa.
· Mans i peus, entumits.
· Tenir molta set i gana.
· Pèrdua de pes important.
· Tenir moltes ganes d’orinar.
· Falta d’energia i estat d’ànim depressiu.
· Pell seca, amb picor i cicatrització deficient de ferides.
Recorda que la farmàcia té diferents funcions quan a la diabetis: detecció i cribratge, prevenció i control, ajuda en la monitorització i maneig de la glucosa en sang, suport a l’autocura del pacient especialment en el correcte ús dels medicaments, millora de l’adherència, l’ajuda en la gestió de la hipoglucèmia o l’orientació per a la millora de la dieta i l’exercici, etc. No estàs sol/a nosaltres com a farmacèutiques podem ajudar-te!