Alzheimer

21 DE SETEMBRE: DIA MUNDIAL DE L’ALZHEIMER

21 de setembre: Dia Mundial de l’Alzheimer

L’Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa que afecta milions de persones a tot el món, així com les seves famílies i cuidadors. Per això i concidint amb el Dia Mundial de l’Alzheimer volem dedicar aquest blog a explorar aquesta malaltia. 

 

Què és l’Alzheimer?

 

L’Alzheimer és una malaltia cerebral progressiva que afecta la memòria, la capacitat de pensar i la conducta d’una persona.

 

Aquesta malaltia esdevé la forma més comuna de demència i es produeix per la pèrdua progressiva de neurones i com a conseqüència provoca la pèrdua de memòria i altres activitats cognitives que interfereixen en la vida quotidiana. Les persones amb Alzheimer poden tenir dificultats per recordar les seves pròpies experiències i fins i tot les persones més properes a elles.

 

Símptomes:

 

Aquesta malaltia és una afecció progressiva, cosa que significa que els símptomes es desenvolupen gradualment durant molts anys i eventualment esdevenen més severs.

 

El primer signe de l’Alzheimer sol ser un problema menor de memòria. A mesura que es desenvolupa l’afecció, aquests problemes es tornen més greus i es poden desenvolupar més símptomes.

 

Símptomes inicials:

 

  • Canvis d’estat d’ànim o un baix estat d’ànim i/o depressió.
  • Pèrdua de memòria a curt termini.
  • Problemes d’atenció i orientació.
  • Confusió de llocs familiars i temps.
  • Deixadesa per realitzar tasques quotidianes.

 

Símptomes a mesura que avança la malaltia:

 

  • Deteriorament a la capacitat de moviment i d’actes reflets.
  • Problemes amb la parla i el llenguatge
  • Agressió verbal i física
  • Canvis de personalitat.

 

Com podem ajudar les persones amb Alzheimer i les seves famílies des de la farmàcia?

 

Per desgracia actualment encara no existeix cap cura, tot i que si que hi ha tractaments farmacològics per relentir l’avenç de la malaltia. Però nosaltres com a farmàcia tenim el paper de guiar cuidadors i familiars durant tot aquest procés.

 

Podem ajudar oferint serveis com:

 

  1. L’assesorament nutricional: per elaborar dietes segons les necessitats de cada pacient.
  2. Servei Personalitzat de Dosificació: gràcies a aquest servei el cuidador o els familiars porten una organització clara i concisa.

 

A més, també és important:

 

  1. L’Educació i Consciència: És fonamental comprendre i sensibilitzar-se sobre l’Alzheimer i els seus efectes. Conèixer més sobre la malaltia pot ajudar-nos a ser més empàtics amb les persones afectades i les seves famílies.

 

  1. Suport Emocional: L’Alzheimer pot ser emocionalment esgotador per a les famílies i els cuidadors. Per això es important proporcionar suport emocional, com ara escoltar i estar-hi quan sigui necessari.

 

  1. Qualitat de Vida: Fomentar l’activitat física i mental, ja que pot ajudar a mantenir la qualitat de vida de les persones amb Alzheimer.

 

  1. Recursos Comunitaris: Informar les famílies sobre els recursos de la comunitat, com grups de suport o programes d’assistència.