prevenció cáncer de pell

Prevenció càncer de pell

Prevenció del càncer de pell

El càncer de pell és una preocupació creixent a nivell mundial, amb un increment constant en els diagnòstics. És crucial entendre els factors de risc i adoptar mesures preventives per reduir la seva incidència. A continuació, explorarem la importància de la prevenció del càncer de pell i com podem protegir-nos eficaçment.

Factors de risc i tipus de càncer de pPell

El càncer de pell està principalment causat per una exposició excessiva als raigs UV del sol. Això pot conduir a danys cel·lulars que, amb el temps, poden desenvolupar-se en tumors cancerosos. Els principals tipus de càncer de pell inclouen el carcinoma basocel·lular, el carcinoma espinocel·lular i el melanoma, sent aquest últim el més perillosos de tots.

Altres factors de risc inclouen la pell clara, antecedents familiars de càncer de pell, exposició solar intensa, ús de cabines broncejadores i immunosupressió. Així doncs, identificar aquests factors ajuda a determinar el seu risc i planificar mesures preventives adaptades a les seves necessitats.

Com podem prevenir el càncer de pell?

Ja sabem que prevenir sempre és el millor que podem fer en l’àmbit de la salut. Com podem cuidar la nostra pell dia a dia?

 

  1. Utilitza protector solar diàriament: Aplica protector solar amb un factor de protecció solar (FPS) d’almenys 30 cada dia, fins i tot en dies ennuvolats o quan estiguis dins de casa, ja que els raigs UV poden penetrar vidres i nuvols.

  2. Reaplica el protector solar: Cada dues hores o després de nedar o suar, ja que la sudoració pot disminuir l’eficàcia del protector solar.

  3. Cobreix-te la pell: Utilitza roba protectora com a barrets de sol, ulleres de sol amb protecció UV i roba de màniga llarga i pantalons llargs quan sigui possible.

  4. Evita les hores de màxima exposició solar: Entre les 10 del matí i les 4 de la tarda, quan els raigs UV són més forts.

  5. Evita les cabines i els llits de bronzejat: L’exposició a llits de bronzejat augmenta el risc de càncer de pell, especialment en joves.

  6. Realitza’t autoexàmens de la pell: Control·la regularment la pell per detectar taques noves, protuberàncies o canvis en taques existents i consulta amb un dermatòleg si observes alguna anomalia.

  7. Consulta amb un dermatòleg: Si tens antecedents familiars de càncer de pell o alt risc, parla amb un dermatòleg sobre les mesures preventives addicionals que podries necessitar.

  8. Recorda protegir-te també en l’aigua i la neu: Utilitza protector solar resistents a l’aigua i la neu quan estiguis a la platja, piscina o fent activitats a l’aire lliure en entorns reflectants com la neu.

Com realitzar-te un autoexamen de pigues i taques

És crucial estar atent als canvis en les pigues i altres taques de la pell per detectar qualsevol indicació de càncer de pell de manera precoç. Què és el que has de tenir en compte quan revisis una piga?

  1. Asimetria: Observa si la piga té una forma irregular o si una meitat no és igual a l’altra.

  2. Contorns irregulars: Els marges d’una piga benigna solen ser regulars i definits. Mentre que els marges d’una piga cancerosa poden ser esmolats, irregulars o borrosos.

  3. Color: Vigila els canvis en el color de la piga. Les pigues sospitoses poden tenir múltiples colors o ser de colors diferents al voltant del mateix àrea.

  4. Diàmetre: Les pigues malignes tendeixen a ser més grans de 6 mm de diàmetre, encara que alguns melanomes poden ser més petits.

  5. Evolució: Pren nota de qualsevol canvi en la grandària, forma, color o sensació de la piga al llarg del temps és crucial. Els canvis ràpids poden ser un signe d’alarma.

  6. Sensació o símptomes: És important prendre nota de qualsevol picor, dolor, inflor o sangrat que pugui estar associat amb una piga o una lesió en la pell.

  7. Localització: Observa si la piga està localitzada en una àrea que no està exposada al sol o en una zona inusual del cos.

Si observes algun d’aquests canvis o símptomes en una piga existent o en una nova taqueta a la pell, és important consultar amb un dermatòleg o un metge per a una avaluació completa. El diagnòstic precoç del càncer de pell augmenta significativament les possibilitats de tractament efectiu i curació.

No podem acabar aquest article recordant-te una cosa molt important: la teva pell és l’òrgan més extens que tens, així que cal cuidar-la com mereix dia a dia!