càncer de cervix

DIA MUNDIAL DE LA PREVENCIÓ DEL CÀNCER DEL COLL UTERÍ: CONSELLS I INFORMACIÓ CRUCIAL

Dia Mundial de la Prevenció del Càncer del Coll Uterí: Consells i Informació Crucial

El càncer de coll uterí és una malaltia que afecta milers de dones a tot el món, però amb la consciència i la prevenció adequades, podem fer grans avenços en la seva eradicació. Cada any, el 26 de març es commemora el Dia Mundial de la Prevenció del Càncer de Coll Uterí, una jornada de conscienciació per a educar i empoderar les dones sobre la importància de la detecció primerenca i les mesures preventives.


Què és el càncer de coll uterí?


El càncer de coll uterí, també conegut com a càncer cervical, es desenvolupa a les cèl·lules del coll uterí, la part inferior de l’úter que es connecta amb la vagina. En general, és causat per una infecció persistent amb certs tipus de virus del papil·loma humà (VPH), que es transmeten principalment a través del contacte sexual. Tot i això, és important destacar que no totes les infeccions per VPH condueixen al càncer cervical, i en molts casos, el sistema immunològic del cos pot eliminar el virus abans que causi problemes greus.


Importància de la prevenció i detecció primerenca


La bona notícia és que el càncer de coll uterí és altament prevenible i tractable quan es detecta en etapes primerenques. Aquí hi ha alguns consells i mesures que totes les dones poden prendre per reduir-ne el risc:


1. Vacuna contra el VPH:


Les vacunes contra el VPH són una eina fonamental en la prevenció del càncer cervical. Aquestes vacunes estan dissenyades per protegir contra els tipus de VPH més comuns que causen càncer i berrugues genitals. Es recomana que les nenes i nens rebin la vacuna abans que comencin l’activitat sexual, idealment entre els 9 i 12 anys.


2. Proves de detecció:


Les proves de Papanicolaou (també conegudes com a citologies cervicals) i les proves de VPH són crucials per detectar canvis en les cèl·lules del coll uterí abans que es converteixin en càncer. És important fer-se aquestes proves regularment segons les pautes mèdiques recomanades.


3. Relaxions sexuals segures:


L’ús de preservatius pot ajudar a reduir el risc de contraure i transmetre infeccions de transmissió sexual, inclòs el VPH. A més, limitar el nombre de parelles sexuals també pot disminuir el risc dexposició al virus.


4. Estil de vida saludable:


Mantenir un pes saludable, portar una dieta equilibrada rica en fruites i verdures, no fumar i limitar el consum dalcohol són hàbits que poden ajudar a enfortir el sistema immunològic i reduir el risc de desenvolupar càncer cervical, així com altres tipus de càncer.


En el Dia Mundial de la Prevenció del Càncer de Coll Uterí, recordem la importància de l’educació, la prevenció i la detecció primerenca en la lluita contra aquesta malaltia. Amb l’accés a la informació adequada i l’adopció de mesures preventives podem avançar cap a un món on el càncer cervical sigui cosa del passat.